Gisteren een boeiend congres bijgewoond over “HRM & het Onderwijs”. Op deze blog een aantal highlights vanuit de sessies en een aantal observaties van mijn kant.
Relatie HRM en Performance
Dagvoorzitter dr. Robert Verburg opende prikkelend over de relatie tussen medewerkerstevredenheid en performance. Dit is een bijzondere relatie: een gebrek aan medewerkerstevredenheid is funest voor performance, maar een hoge medewerkerstevredenheid is geen garantie voor een hoge performance! Medewerkerstevredenheid dus als een soort hychienefactor. Verder legde hij duidelijk uit dat er 3 soorten hrm zijn: geformaliseerde, ‘officieel’ hrm, hrm zoals dat in de praktijk wordt toegepast én hrm zoals dat door medewerkers wordt ervaren. Veel overlap met het uitstekende artikel over de ‘hrm-badkuip’, te vinden op http://stephancorporaal.files.wordpress.com/2012/07/de_hr_badkuip_lekt_nieuwe_versie.pdf
een gebrek aan medewerkerstevredenheid is funest voor performance, maar een hoge medewerkerstevredenheid is geen garantie voor een hoge performance
Daarna een leuke workshop over innovatiekracht en wendbaarheid van een De School, een nieuw type basisschool waarin zowel met flexibile tijden als met nieuwe vormen van governance wordt geexperimenteerd. Wat mij daarin wederom opvalt is de impact van enthousiasme en passie voor een (eigen) idee. Oprichter Marjolein Ploegman is en was de drijvende kracht achter dit idee en door haar passie en doorzettingsvermogen heeft zij De School tot stand gebracht. Als je meer wilt lezen over deze school: www.deschool.nl
Waarom professionalisering in het onderwijs zo’n ‘taai’ thema is……….
Vervolgens een mooie workshop over het thema ’Professionalisering’: hoe krijg je een onderwijsorganisatie met (eigenwijze) professionals aan het leren? De winst van deze workshop zat in de 4 vensters die je hanteert om daadwerkelijk beweging te realiseren: kader, perspectief, gedrag en ruimte voor leren. Een praktijkvoorbeeld bij de Hogeschool Arnhem/Nijmegen ilustreert deze aanpak. Ook mooi de uitwerking in 5 manieren van leren: afkijken (heel belangrijk!), participeren, kennis verwerven, oefenen en ontdekken. Ook aardig om te weten: 90% van het leren vindt informeel plaats…………!
Ook aardig om te weten: 90% van het leren vindt informeel plaats…………!
‘s Middags een interessante bijdrage bijgewoond van dr. Piety Runhaar van de Universiteit van Wageningen. Zij doet onderzoek naar 2 soorten hrm-benaderingen: de control-benadering en de commitment-benadering. Overigens gaf zij aan dat het geen of/of benadering is, maar een en/en, waarbij het accent wel meer en meer richting commitment gaat. Uit haar onderzoek blijkt dat effectief hrm vertaald kan worden naar de individuele medewerker via 3 peilers: ben ik competent voor mijn werk, heb ik in voldoende mate autonomie en heb ik de juiste relaties? Misschien geen spannende samenvatting, maar wel en bruikbare en werkbare indeling, lijkt me zo.
Ben ik competent voor mijn werk, heb ik in voldoende mate autonomie en heb ik de juiste relaties?
Afsluitend een prikkelend en mooi vormgegeven bijdrage van futuroloog Tony Bosma, waarbij bij mij de boodschap blijft hangen: we moeten onszelf en onze medewerkers nog meer toerusten op wendbaarheid en weerbaarheid in een wereld die steeds sneller verandert.
De volgende drie dingen houd ik over aan deze nuttige dag:
- hoe voorkom je dat je vanuit je huidige paradigma’s (over onderwijs, over leren, over veranderen etc.) blijft handelen en daarmee aansluiting verliest bij nieuwe generaties?
- hoe zorg je dat je breed blijft kijken naar veranderprocessen en dat je meerdere vensters blijft hanteren?
- het belang van passie en persoonlijke commitment om echt iets nieuws neer te zetten.
Discussion
No comments yet.